Trots att man inte borde ägna något, egentligen så oväsentligt, så mycket energi inträffade i går en mindre konflikt mellan mig och min dator. Under två mindre glädjefyllda timmar satte jag in och tog ut batteriet fyra gånger, installerade och avinstallerade virusprogram, samt stundvis förbannade tekniken som inte fungerade. Hela systemet verkade göra uppror och jag såg framför mig det värsta scenariot, då allt bara kollapsar. För att vara en inte allt för argsint person, är det ganska intressant att jag verkligen blev riktigt arg på en dator.
Som blivande tekniker, således studerandes datalogi med ett förväntat genuint dataintresse, ska jag till hösten läsa programmering. Efter två poäng grundläggande datoranvändning, vilket innebar svarta rutor med tecken, är våndan stor inför höstens 6 poäng. Det värst i det hela är att jag antagligen denna gång måste förstå vad jag gör, tillskillnad från föregående kurs som jag på något sätt lyckades ta mig igenom nästintill lika okunnig som innan. Jag önskar att jag kunde förstå mer än jag gör, för det finns så mycket som är bra med datorer och antagligen skulle jag vinna på att vara mer förtrolig med dem, än jag stundvis är. Till det positiva i det hela hör dock att jag faktiskt, efter mycket om och men, faktiskt lyckade installera det nya virusprogrammet, ta död på det gamla (vilket tydligt var viktigt för att det nya skulle fungera) samt systematisera min oordning bland filer. Och ja, faktiskt kände jag mig riktigt stolt.
Det är konstigt med tekniska saker. Märkligt, men man behöver dem, mer än något annat. Jag är nästintill beroende av mina. Lyssnade på en diskussion på radion om informationsflödets påverkan på vårt minne. Det sägs att man klarar av att hålla i snitt sju olika saker i huvudet samtidigt, medan statistiken visar på att snittmänniskan har i medeltal åtta fönster uppe på datorn. Samtidigt som hon medvetet eller omedvete tänker på vad som ska ske, då hon förflyttar sig från datorn, samt ofta innehar en mer eller mindre långsiktig planering. Till det kommer information från tv, mobil, radio etc. Inte konstigt att man glömmer. Enligt professorn i ämnet var det dock inte farligt att ta till sig för mycket information samtidigt, och forskning visar på att människan ökar sin förmåga att samla på sig och bevara information. Dock att inte förglömma, är att blir det för mycket så glömmer man.
Min pappa glömmer alltid något när han går hemifrån, antingen mobil eller kalender. Visst, han blir äldre, men han har säkert mer än sju saker att komma ihåg samtidigt. Kanske är det ett indirekt medvetet val för att slippa komma ihåg alla möten och inplanerade tider. Han vill inte veta mer, inte ha mer information. Precis på samma sätt känner jag ibland för datorer, men programmering blir det i alla fall, hur som haver.